divendres, 30 de gener del 2015

Les dunes del parc natural de s'Albufera des Grau



Les dunes és la primera activitat d’agenda d’enguany organitzada pel Parc natural de s’Albufera des Grau. L’activitat, a càrrec de Xisco Roig geògraf especialitzat en el camp de la gestió geoambiental d’espai litorals, va tenir lloc dissabte 10 de gener.

 L’activitat, en la que varen participar 33 persones, es va iniciar a la platja des Grau i va seguir pel camí de Cavalls. Les dunes, aquest ecosistema tan proper i sovint tant desconegut, han estat fortament alterades arreu durant anys sense tenir en compte la gran importància que tenen per a la conservació i el bon estat de les platges. Els participants en aquesta activitat vàrem poder observar els diferents sistemes dunars, conèixer les seves característiques, dinàmiques i funcions, i alhora  gaudir d’un dia i un paisatge esplèndid.







dimecres, 28 de gener del 2015

Plantació a Es Comú de Muro per alumnes de l'IES Albuhaira de Muro



El passat 19 desembre, una cinquantena d’alumnes del segon curs d’ESO de l’IES Albuhaira participaren en el projecte de recuperació del sistema dunar d’Es Comú de Muro, un espai costaner emblemàtic dins el parc natural de s’Albufera.


Grup del segon curs d'ESO de l'IES Albuhaira
 

Els joves voluntaris treballaren a la zona central de pinar, on antigament hi havia l’àrea recreativa d’ICONA. Allà, després de més de dues dècades del seu tancament (25 anys de la prohibició de pas de vehicles i d’acampada, i 22 de la retirada de taules i fogons), encara es noten les conseqüències de l’elevadíssima intensitat d’ús durant molts d’anys: sota els pins gairebé no hi creix vegetació de sotabosc per l’estat  del terreny, tan endurit que no permet l’arrelament natural de les plantes.


 
Aspecte general de la zona de repoblació

L’activitat es va dissenyar amb uns clars objectius de conservació: contribuir, mitjançant la plantació, a augmentar la cobertura vegetal que facilitarà la millora del sòl i, de retruc, la colonització del lloc per noves plantes.



En total es plantaren 275 peus de diverses espècies pròpies de la garriga: aladern de fulla estreta (Phillyrea angustifolia) , ullastre (Olea europaea),  romaní (Rosmarinus officinalis) , mata (Pistacia lentiscus) i estepa (Cistus salviifolius). Totes les plantes varen ser subministrades pel viver de Menut, on la producció es fa a partir de llavors recollides a Es Comú per voluntaris d’anys anteriors.

 
Un dels alumnes plantant un ullastre

Tots varen fer molta feina



L’Ajuntament de Muro, que s’encarregà de la coordinació d’aquesta jornada amb els responsables del Programa de Voluntariat Ambiental del parc, va facilitar el transport dels joves voluntaris des del seu institut fins a la platja d’Es Comú.



Des del parc natural de s’Albufera de Mallorca volem expressar el nostre agraïment a tots aquests joves de Muro que de manera desinteressada col·laboren en la conservació del seu municipi, i també als tècnics de l’Ajuntament, per la iniciativa. A tots ells, moltes gràcies i enhorabona!

Enhorabona pels resultats, que el pugueu gaudir molts anys

Per Sant Antoni, espinagada


L’anguila és un peix d’albufera que es consumeix sobretot en aquesta època per fer una recepta tradicional de la zona, l’espinagada.

La pesca d’anguila està regulada al Parc i només s’autoritza amb llicència, utilitzant l’art de pesca amb cucada (es farà una demostració en commemoració de l’aniversari del Parc, el dissabte 31 de gener, hi estau tots convidats).

Les anguiles, base de la recepta

Divendres 9 de gener, vàrem gaudir elaborant la nostra espinagada, amb anguiles de piscifactoria, seguint els passos i el bon humor de les cuineres Maria Antònia Garcia i Cati Pons.

Dia 17 de gener es celebra Sant Antoni. Les festes estan integrades per un conjunt d'actes religiosos, socials, culturals, esportius i populars, que comencen nou dies abans del dissabte de Sant Antoni, amb la novena de Sant Antoni, i finalitzen a la revetlla de Sant Sebastià, una mena de repetició intima, i fora de programa, de la de Sant Antoni que és l'acte més popular i multitudinari de la festa.

Aquesta festa també té un fort component gastronòmic, amb elements específics, gairebé rituals, com l’Espinagada d'anguila (també es fan de llom), que es consumeix durant la revetlla de Sant Antoni a Sa Pobla i Muro.

Des del parc agraïm l’interès mostrat pels participants i el bon ambient propiciat per les cuineres.


Les cuineres ens expliacaren la recepta

Participants abans de començar la tasca



Tothom va fer molta feina


Imatge de les cuineres encarregades de l'activitat



I aquest és el resultat