dimarts, 25 de novembre del 2014

Heu sentit mai les ratapinyades? Vàrem conèixer i escoltar les ratapinyades de s'Albufera i de s'Albufereta



Les ratapinyades són uns dels mamífers més desconeguts de les nostres illes.  Per conèixer-les millor, a l’octubre passat s’organitzaren dues visites guiades nocturnes, una a s’Albufera i l’altra a s’Albufereta. Vàrem aprendre molt de la biologia d’aquests animals i poguérem escoltar, amb els aparells necessaris, els ultrasons que emeten mentre cacen de nit en aquestes zones humides del nord de Mallorca.

En ambdues activitats ens acompanyà David García, expert en quiròpters i membre de la SECEMU. Ens va explicar algunes generalitats sobre les ratapinyades, quines espècies es troben a les Illes Balears i quines són presents a s’Albufera i a s’Albufereta.

 
Explicacions al començament de l'activitat al grup de s'Albufera.
 
Mentre esperàvem que es fes fosc aprofitàrem per observar ocells a la platja de la reserva natural de s'Albufereta

 
Explicacions generals de les ratapinyades devora la mar a la Reserva de s'Albufereta

 
 Abans de començar l'itinerari per la Reserva natural de s'Albufereta

Totes les espècies s’alimenten d’insectes, llevat d’una, que pesca peixos petits volant arran de l’aigua dels canals. Les zones humides són, per tant, llocs importantíssims per a l’alimentació de les ratapinyades, gràcies a la seva elevada productivitat en insectes. De fet, colònies tan llunyanes com les d’algunes coves d’Inca hi acudeixen a alimentar-se.  

Els quiròpters utilitzen l’ecolocació per desplaçar-se en la foscor i per caçar al vol.  David va dir que, utilitzant aparells que capten els ultrasons, es poden arribar a identificar les diferents espècies, ja que cadascuna emet els ultrasons a una freqüència concreta, i va anunciar que a continuació els utilitzaríem per a sentir les ratapinyades mentre volen i cacen. Tot seguit, en David va repartir als participants quatre aparells d’ultrasons i va començar un recorregut cap a diferents indrets dels espais naturals. Només es pogueren detectar algunes espècies,  per mor de que per aquest temps les ratapinyades comencen a hivernar.

A les mans del ponent podeu veure l'aparell d'ultrasons


David també va explicar que s’ha demostrat que els quiròpters són molt bons indicadors de la salut dels ecosistemes. En cas de canvis en la qualitat de les aigües, les ratapinyades són dels primers grups d’organismes en notar-ho.

En les explicacions i en les preguntes dels participants es va fer especial esment a la importància dels refugis i la conservació dels hàbitats per a la supervivència de les ratapinyades. Moltes qüestions es dedicaren als problemes de la conservació d’aquests petits mamífers, sobre tot en les conseqüències (unes positives, altres negatives) que tenen les actuacions humanes en les seves localitats de caça, de descans i de cria.

Els participants gaudiren d’un vespre diferent a aquests espais i partiren molt satisfets. Agraïm a David Garcia la seva predisposició, clares explicacions, paciència i bon humor per a descobrir-nos més coses sobre els mamífers més desconeguts de les nostres illes.

Els participants començaren a emprar els aparells d'ultrasons


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada