dimecres, 3 de desembre del 2014

Plantació a Es Comú per alumnes de l'IES Joan Taix

Entre la zona humida de s’Albufera i la mar s’hi troben la platja i les dunes. Les plantes retenen l’arena duita pels corrents marins, hi ho fan en condicions ambientals molt dures: vent, excés de sal, alta insolació, poca humitat retinguda pel substrat arenós... A més, el litoral pateix a l’estiu una altíssima pressió demogràfica. La intensitat d’ús i el pas de persones per entre les dunes (que, a més, afavoreix l’acció erosiva del vent) contribueixen a la degradació i pèrdua d’arena, i fan necessàries actuacions com la col·locació de pantalles de captació d’arena, cordes per impedir el pas i repoblacions.

Amb l’objectiu de recuperar l’ecosistema dunar a Es Comú, el passat dia 20 de novembre un grup d’alumnes del primer curs del cicle formatiu de grau superior de Paisatgisme i medi rural de l’IES Joan Taix de Sa Pobla realitzaren una plantació a la primera línia de dunes.





En primer lloc férem un breu introducció per donar a conèixer als participants aquest lloc, la seva problemàtica i el perquè de la seva activitat. També explicàrem que totes les plantes eren subministrades pel viver de Menut, de la seva producció a partir de llavors recollides a Es Comú. Després ja carregàrem les eines i les palanganes de plantes i ens dirigirem cap a la platja. Es va treballar a les dunes davanteres, a dues zones “estratègiques” on la degradació és més evident, repoblant el lloc i ajudant també al tancament de caminois.






Va ser un grup realment feiner. En total es plantaren més de 700 peus de diferents espècies: ginebró de fruit gros (Juniperus oxycedrus var. macrocarpa), peu de milà (Thymelaea velutina), trèvol femella (Lotus cytisoides), estepa d’arenal (Halimium halimipholium), jull de platja (Elymus farctus), borró (Ammophila arenaria), lliri de mar (Pancratium martitimum) i card marí (Eryngyum maritimum).

 



A més de gaudir d’un dia esplèndid, la jornada de feina va resultar molt profitosa. Des del parc agraïm molt la bona disposició i la feina feta per aquest grup de joves voluntaris.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada