dilluns, 8 de juny del 2015

Ales de la nit



El primer dissabte de primavera, el 25 d’abril, celebràrem de la mà de l’entomòloga, Macu Férriz,  el dia mundial de les aus migratòries; i ho férem observant  i descobrint una de les seves fonts d’aliment, el grup de lepidòpters nocturns conegut popularment com a papallons.

Els lepidòpters nocturns són un grup poc conegut per la població, encara que són molt més abundants i diversos que les papallones diürnes. A s’Albufera, de moment se n’han identificat unes 500 espècies, de les  més de 175.000 espècies descrites al món. Les principals diferències entre les papallones diürnes i els papallons és que la majoria són actius a la nit i, en general, els seus colors són més discrets i les seves ales en repòs les mantenen planes o en forma de teula, mentre que les diürnes les obrin en pla horitzontal. Les antenes també són molt diferents entre els dos grups, així tenim que les diürnes les tenen sempre en forma de maça, mentre que les nocturnes adopten diverses formes (de ploma, etc.) però mai de maça. Alguns papallons volen de dia com és el cas del borino ros (Macroglossum stellatarum) o la siurelleta (Utetheisa pulchella).

 
El papalló del poll es camufla molt bé

Miram els detalls dels papalló


Els participants varen poder gaudir de les curiositats i explicacions que l’entomòloga va anar descrivint sobre aquest grup d’insectes tan proper a nosaltres i, a la vegada, tan desconegut. I ens desvetllà que algunes espècies de papallons també fan migracions.

La ponent mostrant els papallons de la trampa


A més de veure’n les espècies que havien caigut a la trampa de llum la nit anterior, també vàrem poder visitar la col·lecció del TAIB (The Albufera International Biodiversity Group; www.taib.info) i observar alguns exemplars amb les lupes microscòpiques per veure el detall de les escates de les ales.

 
Observant al laboratori


Els papallons són indicadors de l’estat de conservació dels ecosistemes i ens donen informació sobre els canvis climàtics. Per conèixer més sobre aquest sorprenent grup podem visitar la web www.papaionsdemallorca.info

Es participants aprengueren amb els panells explicatius tan didàctics

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada