dilluns, 23 de març del 2015

S'ALBUFERA FA FESTA, 27è ANIVERSARI DE LA DECLARACIÓ DEL PARC



Mostra de l’anguila i la pesca tradicional amb cucada

El passat dia 28 de gener s’Albufera de Mallorca complia 27 anys com a parc. Amb motiu d’aquesta efemèride el dissabte dia 21 s’organitzaren una sèrie d’activitats per celebrar aquesta data tan assenyalada.

L’anguila és un peix molt present a la gastronomia de la comarca i, a la vegada, molt desconeguda com a espècie. Per conèixer-la millor, es va organitzar una jornada divulgativa sobre l’anguila: la seva biologia, la relació amb s’Albufera, el seu estat de conservació, etc. i una mostra de com es pesca amb l’art tradicional de la cucada, l’únic permès al parc.

La pesca amb cucada és una art selectiva i sostenible per a la població d'anguiles de s'Albufera



La part més teòrica va córrer a càrrec de l’equip d’educació; amb el suport d’una presentació es va explicar als participants el cicle vital d’aquesta espècie i les seves particularitats, a més de respondre tots els dubtes que plantejaven els participants. Per a la part més pràctica, ens acompanyà l’amo En Llorenç Perelló, pescador de cucada de Sa Pobla. Va fer una cucada i va mostrar la tècnica de pesca selectiva de l’anguila. No en va pescar cap, perquè realment es pesquen el vespre. Però teníem una sorpresa pels assistents, una anguila a dins una peixera per a què la poguessin observar. 

 
Per pescar les anguiles es necessita temps, habilitat i molta paciència

L’anguila és un peix que neix a la mar dels Sargassos i fa un viatge molt llarg  fins que arriba a la Mediterrània i aprofita els vespres de temporal per entrar a s’Albufera; romandrà més de 10 anys a la zona humida fins que sigui capaç de reproduir-se i tornarà allà on va néixer per  a completar el seu cicle i morir.
Les seves poblacions a nivell mundial han minvat molt a causa principalment de la contaminació de les aigües, les barreres a la migració o la sobrepesca de l’angula (les anguiles petites que es pesquen quan entren a les zones humides) i es troba en greu perill d’extinció (UICN). Els esforços científics actuals es centren en avaluar l’estat de les poblacions i investigar com es podria reproduir en captivitat.

En acabar l’activitat, els participants expressaren la seva satisfacció i el seu agraïment per tot el que havien après; a més de la seva preocupació per l’estat de conservació de l’espècie.


Taller infantil: Imitem les llambritges.

Per a la celebració de l’aniversari amb els més petits vàrem fer un taller de fang per a modelar llambritges, amb la idea que, a banda de cadascú endur-se’n les seves, fer-ne d’altres per a poder utilitzar de reclam a les illetes que aquests anys es van construint per a fomentar la seva nidificació a s’Albufera.

El taller va acompanyat d’una presentació audiovisual, on s’explica com reconèixer les dues espècies presents al Parc, Sterna hirundo (llambritja) i S. albifrons (llambritja petita) i qüestions bàsiques de la biologia d’aquestes aus, la  seva migració i nidificació a Mallorca.

Una vegada eixutes les figures de fang, els al·lots han pintat les llambritges amb els colors que pertoca. Les activitats de celebració del 27è aniversari de la declaració de s’Albufera han generat interès mediàtic, i un equip de Canal4 Televisió ha fet una notícia del taller, i fins i tot ha entrevistat diversos dels nins i nines participants.

Les llambritges de fang es varen pintar, per a deixar-les llestes


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada