dilluns, 23 de març del 2015

Un dia de platja a l'hivern. Celebració del Dia de les Illes Balears



El passat dissabte 28 de febrer hem celebrat el Dia de les Illes Balears amb una activitat a la platja d’Es Comú de Muro.

En una illa com Mallorca, on fa gairebé 60 anys que la indústria viu del model turístic del “sol i platja”, moltes vegades no som prou conscients de l’escassesa d’aquests ecosistemes costaners. Dels 783 km de litoral que té l’illa, només un 20% són platges i arenals, i la gran majoria no estan protegides.

Per entendre què és una platja, s’ha treballat el seu procés de formació a partir de l’anàlisi de les restes que hem trobat a la vorera. Els participants han pogut classificar molts dels elements que formen la platja i tenen relació amb les praderies submergides de Posidonia oceanica (el que popularment anomenam alga) i també s’han observat amb detall amb una lupa binocular. Es calcula que el 87% dels granets d’arena de les nostres platges no tenen un origen mineral, sinó orgànic, es tracta de fragments de closques calcàries de petits organismes que viuen als alguers i que, en morir, s’esmicolen i s’incorporen a l’arena. Així, la idea principal que s’ha transmès amb aquest treball és que: sense posidònia no hi hauria els organismes que majoritàriament formen l’arena; sense arena no hi hauria platja i dunes; sense la platja que la separa de la mar, l’albufera que hi ha darrere no podria existir.

La gran riquesa de les praderies de posidònia inclou més de 160 espècies vegetals i més de 550 espècies d'animals


Un aspecte xocant de les platges a l’hivern és el gran canvi en el seu perfil, a causa del fort embat de les ones, i la poca quantitat de persones respecte al que estam avesats a veure els mesos d’estiu. Això ens recorda com són de dinàmics, però alhora fràgils, aquests ecosistemes. Precisament, per a corregir les alteracions provocades per l’intens ús de visitants la temporada d’estiu, els participants han pogut observar les actuacions per a regular l’ús públic i restaurar la vegetació dunar que s’han potenciat des del parc natural de s’Albufera i el departament de Costes del Ministeri de Medi Ambient, tant a les primeres dunes de la platja d’Es Comú com a l’interior del pinar.


Les platges a l'hivern queden protegides per les fulles mortes de posidònia que hi arrosseguen les ones


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada