dimecres, 29 de maig del 2013

El patrimoni escarpat de Mallorca per a tota la humanitat

Puig Major a la Serra de Tramuntana

La Serra de Tramuntana fou declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO l'any 2011. El seu majestuós paissatge, plagat de riquesa cultural, li va valer aquest reconeixement mundial tenint en compte, per damunt de les evidents consideracions estètiques, la manera en què la societat tradicional mallorquina va transformar l'entorn original per poder aprofitar els recursos naturals que hi trobà, fent ús de la intel·ligència i els escasos mitjans dels quals disposava.

Al llarg d'uns 90 km, aquesta alineació muntanyosa situada al Nord de l'illa de Mallorca -amb més d'una dotzena de cims que superen els mil metres d'alçada- suposa un paratge amb una impactant diversitat de paissatges que no deixa ningú indiferent davant la seva mirada. 

Phlomis italica
Qué hi podem trobar

Pinars i alzinars comparteixen espai amb cultius d'oliveres, definint un espectacular entorn vegetal poblat de múltiples espècies endèmiques. L'observació de la fauna que habita en aquest ecosistema és un dels principals atractius que pot trobar un visitant. Des d'aus de rapinya -voltors negres, àguiles peixeteres, falcons...- fins a tot un seguit d'espècies animals i vegetals que viuen al món submarí d'aquest litoral, dotant-lo d'una bellesa extraordinària. 

Entorn natural i activitat humana

Els diferents ports naturals que defineixen el perímetre de la Serra de Tramontana configuren en si mateixos una xarxa d'enclaus emblemàtics, allà on l'home va desenvolupar una part de la seva activitat, juntament amb la pròpia dels indrets més interiors (marjades, cases de neu, aljubs...).

Marina de Valldemossa

Dins dels diferents itineraris a realitzar, hi ha temps per visitar alguns dels llocs més simbòlics del llegat cultural de l'illa: des del Castell d'Alaró, on se situa la llegenda d'En Cabrit i en Bassa, passant pel Bosc Sagrat de Lluc o l'embassament de Cúber, fins al Camí Vell de Lluc a Pollença i el romàntic relat de la història de Balixa d'Algatzení i de Ben-Nassar de Beni-Gigar.    

On allotjar-se

Existeix una xarxa de refugis de muntanya del Govern de les Illes Balears, ideals per passar unes jornades en contacte directe amb la natura. En aquest enllaç trobaràs un mapa amb la ubicació dels diferents refugis, que compten amb una gran varietat d'equipaments per tal d'adaptar-se a les diferents necessitats dels visitants.     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada